Septembar na Jadranu – Hvar

Exif information are not available for this image

U septembru 2011 vreme je bilo nezaboravno, kako bi mestani reli “ovo je slika prvi osmi”. Iako se u septembru ocekuje manji broj turista i malo mirnija atmosfera izreka mestana se nije odnosila samo na vreme nego i na ljude koji su neprestano dolazili trajektima. Ovom proilikom evo malo opstih informacija o Hvaru i barem deo onoga sto sam ja doziveo.

Ostrvo Hvar nalazi se u srednjem jadranu u blizini Splita I pripada Splitsko-dalmatinskoj zupaniji. Zbog svog strateskog I nautickog polozaja medju dalmatinskim ostrvima spravom nosi epitet Kralj dalmatinskih ostrva.

Zbog svoje udaljenosti od kopna Hvar pruza idelanu zastitu od svakodnevne rutine I gužve sto je odlican preduslov za dobar i kvalitetan odmor. Ako ovome dodamo prostrana polja lavande, drvorede maslina, vinograde i prelepe plaze onda je Hvar prava destinacija za idealan odmor sto je jedna od reazloga sto se na njemu mogu sresti nautičari i turisti is svih delova sveta.

Hvar je ostrvo koje vam moze ponuditi sve. Od nezaboravnog noćnog života do predivnih izleta brodom do obliznih Paklenih otok, kupanju na pešcanim plažama, razledanju starog grada ovao ostrvo vas nece ostaviti ravnodušnim i sigurno čete se njemu vratiti.

Glavni grad Hvar mnogi nazivaju i grad iz bajke svog njegove arhitekture i prekrasne prirode koja ga okružuje. Ono sto nikako nebi trebalo propustiti tvrdjava Foritica, Hvarsku katedralu, Hvarsko pozorište koje je osnovano 1612 godine, Franjevački samostan, ulice starog grada.

Grad Hvar je takodje nudi veoma kvalitetan noćni život koje privlači mlade iz svih krajva. Provd je zagarantovan a svi kafići i klubovi su puni to kasnih večernjih sati nakon čega zabava se nastalja na obižnem ostrvu sve do ranih jutarnjih časova.

Nakon uzbudljivog noćnog zivota odmor mozete potražiti u nekoj od netaknutih uvala u hladu maslina pored kristalno čiste vode koje su poznate svim skipterima. Ukoliko ste u prilici savetujemo vam da jedan deo dana provedete u nekoj od konoba na otoku uz domaće vino, i nezaobilazne morske spcijalitete kojiu su specifični za ovo podnevlje.

tekst preuzet sa sajta www.croatianyachting.com

Written by: