Ripaljka waterfall – Soko Banja

Exif information are not available for this image


Waterfall Ripaljka is on river Gradašnica which is running near the entrance of the park in front of the special hospital in Soko Banja. This is one of the biggest and most beautiful waterfalls in Serbia with the height of 15m.

Vodopad je dobio ime po tome što se u ovom kraju često umesto skočiti kaže – ripnuti. Da bi se rešilo pitanje električne energije potrebne za rad bolnice na Ozrenu, 1947. godine preduzete su mere za izgradnju hidrocentrale na ovom vodopadu. Pošlo se od činjenice da Ripaljka ima pad od 15 metara i da moze davati 4 do 6 kwh električne energije. Kod raznih preduzeća nabavljeni su: generator, slavine, potrebne cevi i počela je izgradnja malog turbo-pogona. Iskopani su i temelji manje brane koji bi posluzili kao regulator za puštanje vode u cev. Trebalo je da centrala počne rad 15. septembra 1947. godine. Predračunska vrednost investicije iznosila je 60.000 dinara, a vrednost proizvedene elektricne energije za godinu dana iznosila bi 250.000 dinara, što ukazuje da bi hidrocentrala bila rentabilna. Medjutim, kada se očekivao početak rada centrale, Zavod za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti u NR Srbiji doneo je rešenje o zaštiti male i velike Ripaljke, „kako bi se sačuvala naučna, estetska i prirodna retkost u ovim krajevima“. Zavod je naložio da se do 1. maja 1950. godine hidrocentrala poruši, a da se Lečiliste, pošto mu je potrebna elektricna energija uključi u sistem dalekovoda.

S obzirom da reka Gradašnica u leto i jesen presuši, vodopad Ripaljka je atraktivna za turiste u proleće zbog svog huka i obilja vode. Ali ništa manje nije atraktivna u ostalim godišnjim dobima, jer je prostor oko vodopada uređen kao izletište. Najviše posetilaca u jednom danu je za 1.maj, kada najlepši i najveći vodopad istočne Srbije poseti i do 3000 izletnika, a tokom godine posetilaca je mnogo više.

Sokobanja je smeštena u kotlini, u jugo-istočnoj Srbiji i administrativno pripada Zaječarskom okrugu Timočke Krajine. Okružena je planinama, Ozrenom, Leskovikom, Devicom, Krstatcem, Slemenom, Rtnjem i Bukovikom. Sokobanji najbliži gradovi su: zapadno, Aleksinac 30 km, na severu, Boljevac 27 km i istično Knjaževac 47 km. Preko Aleksinca Sokobanja izlazi na autoput Beograd – Niš i tako je spojena sa svim delovima južne, zapadne i severne Srbije. Od Niša je udaljena 60 km, a od Beograda 240 km. Preko Boljevca Sokobanja se spaja sa magistralnim autoputem Paraćin – Zaječar i dostupna je iz svih gradova Timočke Krajine i Braničevskog okruga. Jedino u zimskim mesecima kada su velike snežne padavine, put Sokobanja – Boljevac, preko Rtnja, nije prohodan. Iz pravca Zaječara, u Sokobanju se dolazi i regionalnim putem preko Knjaževca, oko 90 km, a od Knjaževca, preko Kalne, Banja pod Ozrenom je spojena sa Pirotskim krajem i Starom planinom.

Tekst preuzet sa sajta sokobanja.com

Written by: