Mit, legenda i još nešto – Rtanj

Exif information are not available for this image

Spominjana u mnogim legendama i mitovima planina Rtanj i danas krije mnoge tajne. Rtanj je planina kupastog oblika koji sa jedne strane neverovatno podseca na piramidu sto je ujedno i razlog zbog koja se za njega vezuju mnogi mitovi i legende kroz vekove. Sa svih planina u Šumadiji vidimo njegovu daleku šiljatu glavu, čuveni vrh Šiljak na Rtnju.


Udaljen oko 200 km od Beograda na središjem delu puta Paraćin Žaječar nadomak Sokobanje. Najviši vrh Rtnja jeste Šiljka (1566 MNV) po kome je planina i poznata. Severni deo planine prekriven je šumom i pašnjacima na kojima rastu brojne autohtone biljne vrste i mnogobrojni izvori pitke vode. Na vrhu planine nalaze se ostaci crkve posvecene Svetom Đorđu koju je u 1932 sagradila Greta svom mužu Julijusu Minhu nekadasnjem vlasniku rudnika.
U podnozju planine nalazi se i malo mest Rtanj u kome postoji smestaj za turiste.  U blizini se nalazi i napusteni rudnik koji je nekada bio u vlasništvu Julijusa Minha.

A šta to Rtanj čini toliko zanimljivim?
Pokusacu da navedem nekoliko činjenica i legendi ali konačan sud o tome šta je to toliko mistično morate doneti sami.

Na Rtnju rastu mnogobrjne biljke koje se mogu sresti samo na ovoj planini od koji se pravi na dalekočuven Rtanjski čaj.
Skorijim istraživanjima i merenjima utvrđeno je da na Rtnju postoje magnetne i gravitacione anomalije stoga avioni izbegavaju prelet preko planine a niski preleti su najstrožije zabranjeni.

Takodje mnogobrojne legende su vezane za Rtanj od kojih je svakako naj zanimljivija vezana za zlato, dijamante u utrobi planine. Legenda kaže da je nekada davno na mestu planine bio dvorac velik kao sama planina u kome je ziveo čarbnjak koji je štito ceo kraj i delio dobro i zlo prema zasluzi. Jednoga dana planina se naprosto idigla a čarobnjak je nastavio da zivi unutar planine. Veruje se da je čarobnjak i danas živ i da ne zaboravlja one koji u njega veruju.

Mnoge stare legende su prešle u moderne verzije za koje se vezuju velike sjajne lopte koje se krecu velikom brzinom i ulaze i izlaze iz same planine. Takodje prem priči na planini postoji otvor u koji je jedan čuban bacio frulu koju je kasnije našao u podnožju planine.

Da li zelite da posetite Rtanj i otkrijete magiju to je na vama ali dobra setnja do vrha svakako vam nece skoditi. Ukoliko imate vremena evo jos nekoliko interesantnih linkova koji vam mogu pomoci da donesete odluku.

Rtanj – drevna piramida koja zrači

Rtanj, planina koje se Srbi plaše

Krst na krovu Srbije

www.duhrtnja.com

Piramida Rtanj

Written by: